با همکاری دانشکده گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد: اولین مدرسه هتلداری سبز با محوریت توسعه پایدار گردشگری
اولین مدرسه پاییزه هتلداری سبز باهدف توسعه پایدار گردشگری در هتلداری، به همت دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ دفتر مطالعات، شتابدهنده فاخر بوم و دفتر مطالعات، آموزش و برنامهریزی معاونت گردشگری، در معاونت گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار شد.
سید سعید هاشمی رئیس دانشکده گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ، اولین سخنران نشست دوم از اولین مدرسه هتلداری سبز بود که با اشاره به کمرونقی حوزه گردشگری در ایران، عنوان کرد: امیدوارم روزی شاهد شکوفایی حوزه صنعت گردشگری در ایران باشیم؛ این روزها در کشور ما صنعت گردشگری حال و هوای خوبی ندارد. من معتقدم در این شرایط اقتصادی، تنها مجموعهای که میتواند کشور و مردم را نجات دهد، صنعت گردشگری است؛ چون ظرفیتهای بسیار خوبی در این حوزه داریم و میتوانیم با سرمایه اندک هم این کار را توسعه دهیم. حدود ۹۰ درصد این صنعت در اختیار بخش خصوصی است و آنها میتوانند برای بهبود اوضاع کشور کمک کنند.
او باتوجهبه دغدغه دوستداران محیطزیست، توضیح داد: امروزه دغدغه اکثر هتلداران صاحبسبک بحث هتلداری سبز و محیطزیست است؛ توقع دوستداران محیطزیست و بسیاری از مردم این است که چطور میتوانند آسیب کمتری به محیطزیست بزنند. در این حوزه ما بیش از هر مسئلهای به سواد گردشگری احتیاج داریم که انجمنها، دانشگاهها و … میتوانند کمک کنند. بخش قابلتوجهی از جمعیتی که سفر میروند، نمیدانند چطور باید سفر کنند و چه کارهایی پیش، حین و پس از سفر انجام دهند و این نیاز است که محتواهای جدی در این باره در دسترس عموم قرار بگیرد.
رئیس دانشکده گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ با بیان تعریفی از گردشگری سبز گفت: از طرف دیگر اصلاً باید ببینیم گردشگری سبز چیست؟ وقتی از گردشگری سبز صحبت میشود به مباحث محیطزیستی گرهزده میشود، درحالیکه بخش گردشگری سبز و به طور خاص هتل سبز مستقیماً به محیطزیست اشاره ندارد؛ بلکه این موضوع در مرحله دوم قرار میگیرد. در مرحله اول به اقتصاد سبز برمیگردد و منظور از این موضوع، مصرف بهینه از منابع است که باید ببینیم چطور میتوانیم کمتر و بهینه مصرف کنیم. هتلهای سبز باید بهینه مصرف کنند و البته در مصرف بهینه و کاهش هزینه، نباید از کیفیت خدمات خودشان کم کنند؛ درنهایت باید پساب کمتری هم تولید کنند.
تغییرات اقلیمی و نگرانی زیستمحیطی، چالش اساسی جوامع بشری
در بخشی دیگر از این نشست تخصصی، دکتر سیاوش ایمنی مدیرگروه برنامهریزی و توسعه گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ با اشاره به اینکه امروزه تغییرات اقلیمی و نگرانی زیستمحیطی به یکی از چالشهای اساسی جوامع بشری تبدیل شده است، گفت: در صنعت گردشگری هتلها بهعنوان یک بخش کلیدی میتوانند نقش اساسی در بهرهوری منابع داشته باشند و در این راستا پیادهسازی رویکردهای سبز و پایدار موجب بهبود تصویر برند و مقصد گردشگری میشود و کاهش هزینههای عملیاتی را شامل میشود که البته باید توجه داشت که یکی از عوامل مهم در دستیابی به این اهداف مدیریت منابع انسانی با رویکرد سبز است.
وی با تشریح وظایف مدیریت منابع انسانی در صنعت مهماننوازی و هتلداری گفت: مدیریت منابع انسانی سبز به معنای ادغام اصول پایداری و مسئولیتپذیری زیستمحیطی در فرایندهای مختلف مدیریت منابع انسانی از جذب و استخدام گرفته تا آموزش، توسعه و ارزیابی عملکرد کارکنان میشود و باید توجه داشت نقش دانشگاهها و دستگاه سیاستگذار در برنامهریزی و اتخاذ سیاستهای حمایتی در نهادینهسازی فرهنگسازمانی مبتنی بر اصول پایداری و سبز بسیار اهمیت دارد.
مدیرگروه برنامهریزی و توسعه گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ در پایان با اشاره به الگوهای موفق یکپارچهسازی شیوههای سبز در مدیریت منابع انسانی صنعت هتلداری در جهان، خاطرنشان کرد: امیدواریم تلاشهای انجام شده در ایران علاوه بر دانشافزایی شاهد توسعه عملکردی هتلها، مراکز اقامتی و رفاهی در حوزه مدیریت منابع انسانی و مهمانوازی باشیم.
کنفرانس بینالمللی سرمایهگذاریهای سبز در توسعه پایدار گردشگری موفق به کسب مجوز ISC شد
فرناز نیکخواه مدیرعامل شتابدهنده فاخر بوم دانشگاه علم و فرهنگ نیز در بخش رونمایی از پوستر کنفرانس بینالمللی سرمایهگذاریهای سبز در توسعه پایدار گردشگری که با حضور انوشیروان محسنی بندپی معاون گردشگری کشور و جمعی از شورای سیاستگذاری این کنفرانس، گفت: باهمت معاونت پژوهشی دانشگاه علم و فرهنگ و پیگیریهای دانشکده گردشگری مجوز ISC این کنفرانس بینالمللی دریافت شده و در اردیبهشت ۱۴۰۴ با همکاری سایر سازمانها و تشکلهای تخصصی این رویداد بینالمللی برگزار خواهد شد و بهزودی فراخوان ارسال مقالات برای عموم علاقهمندان اعلام میگردد.
از دستاوردهای علمی و پژوهشی این رویدادها در برنامهریزی و سیاستگذاریها استفاده میکنیم
انوشیروان محسنی بندپی، معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز طی سخنانی با بیان اینکه گردشگری، صنعتی سبز و پاک است گفت: در همه موارد و در همه حوزهها باید به دنبال خلاقیتهای نو و فناورانه در گردشگری سبز باشیم و استفاده از فناوریهای روز را در دستور کار خودمان قرار دهیم که نقش دانشگاهها در این حوزه جهت تبیین موضوع به فعالین گردشگری بسیار حائز اهمیت است.
وی تأکید کرد: گردشگری، صنعتی سبز و پاک است. در همه موارد و در همه حوزهها باید به دنبال خلاقیتهای نو و فناورانه باشیم و استفاده از فناوریهای روز را در دستور کار خودمان قرار دهیم.
محسنی بندپی باتوجهبه اهمیت استفاده از علم روز بیان کرد: ما نمیتوانیم از علم روز برای استخراج نفت بهره ببریم. علم رودخانه خروشانی است که اگر هر کشوری خود را در این مسیر قرار ندهد، دچار عقبماندگی میشود. ما ابعاد فردی استعدادهای زیادی داریم، اما در کارهای جمعی دچار مشکل هستیم.
او آلودگیها را منشأ آسیبهای جسمی برای شهروندان دانست و عنوان کرد: رابطه مستقیمی میان آلودگی هوا (ذرات دونیم میکرون به پایین) و تولد نوزادان اوتیسم وجود دارد. آسیبهای دیگر هم کاهش ذخایر تخمدانی در میان زنان است، افزایش بیماریهای قلبی، عروقی و ریوی از اثرات دیگر استفاده از سوختهای فسیلی است و استفاده از تکنولوژیهای قدیمی در صنعت خودروسازی ما منجر به چنین میزانی از آلودگیها و آسیبها شده است. باید برای افزایش شاخص سلامت و توسعه پایدار از دادهها استفاده نظاممند و هوشمند داشته باشیم تا بتوانیم زندگی را برای خودمان و نسلهای آینده آسان کنیم.
محسنی بندپی افزود: در دوره جدید حتماً از دستاوردهای علمی و پژوهشی این قبیل رویدادها در امر برنامهریزی و سیاستگذاری صنعت گردشگری بیشازپیش استفاده میشود.
گفتنی است، اولین مدرسه هتلداری سبز با حضور فعال اعضای انجمن علمی و دانشجویی گردشگری رویداد دانشگاه علم و فرهنگ،۲۴ آذرماه و ۱۸ دی ۱۴۰۳ در سالن کنفرانس خلیجفارس معاونت گردشگری کشور برگزار شد.