مشوقی برای اتمام بهموقع دوره دکتری مستعدان برتر کشور: اعطای تسهیلات ۱۰ میلیارد ریالی بنیاد ملی نخبگان
بنیاد ملی نخبگان برای دو سال پایانی تحصیل هر یک از مستعدان برتر مقطع دکتری تخصصی، که دوره انجام فعالیتهای پژوهشی دوره دکتری است؛ طرح «پژوهشیار» را با اعطای تسهیلاتی بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال به هر دانشجوی مستعد مقطع دکتری، تدوین و اجرایی کرده است.
بنیاد ملی نخبگان در راستای انجام ماموریت خود مبنی بر شناسایی و توانمندسازی دانشجویان مستعد کشور، در قالب طرح های متعددی از دانشجویان مستعد برتر حمایت می کند.
بنیاد برای اولینبار در کشور، بهمنظور تسهیل شرایط تحصیل دانشجویان مستعد تماموقت دورۀ دکتری تخصصی و تمرکز بیشتر آنان بر انجام فعالیتهای علمی و پژوهشی، تسهیلات ویژهای را در قالب «طرح پژوهشیار» به آنان اعطا میکند که بخشی از این تسهیلات ناظر بر «حمایت از فعالیتهای توانمندساز و مهارتافزا در طول تحصیل»، بخشی ناظر بر «تسهیلات فرهنگی و معیشتی»، و بخشی ناظر بر «به کارگیری مناسب آنان در دستگاههای کشوری متناسب با توانمندی آنان در قالب انجام پروژۀ جایگزین خدمت» است، به طوریکه ضمن پیوستگی مسیر علمی، پژوهشی و توانمندسازی آنان در آستانۀ ورود به بازارکار، مسیر پیشرفت اجتماع نخبگانی در کشور هموار گردد و با رویکرد «توانمندی برتر، مسئولیت بیشتر» و «خدمت بیشتر، ارزش والاتر»، دیدگاه آحاد اجتماع را به سمت تأثیرگذاری بیشتر جلب کند.
در این راستا، بنیاد ملی نخبگان برای دو سال پایانی تحصیل هر یک از مستعدان برتر مقطع دکتری تخصصی، که دوره انجام فعالیتهای پژوهشی دوره دکتری است؛ طرح «پژوهشیار» را با اعطای تسهیلاتی بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال به هر دانشجوی مستعد مقطع دکتری، تدوین و اجرایی کرده است.
با عنایت به تسهیلات ویژه طرح پژوهشیار، این طرح جدید بنیاد ملی نخبگان صرفاً جامعۀ مخاطبی از اجتماع نخبگانی کشور یعنی دانشجویان دکتری مستعد برتر با سوابق تحصیلی درخشان را که به صورت تمام وقت بر فعالیتهای علمی و پژوهشی خود متمرکز شده اند، شامل می شود.
در طرح پژوهشیار، بیش از نیمی از تسهیلات شامل «کمکهزینۀ توانمندسازی»، «کمکهزینۀ شرکت در مجامع علمی خارجی»، «کمکهزینۀ اعزام به فرصت مطالعاتی داخلی و خارجی» و «تسهیلات فرهنگی و رفاهی (شامل هدیۀ ازدواج، تولد فرزند، بیمۀ تکمیلی و…)» به صورت بلاعوض، و بازپرداخت نیمی دیگر از تسهیلات (که به صورت ماهانه برای تأمین هزینههای معیشتی و … در قالب وام بدون سود به آنان پرداخت میشود)، در صورت احراز شرایط مرسوم نظام آموزشی کشور در دانشگاهها (شامل اتمام بهموقع تحصیل و انتشار مقالۀ مستخرج از رساله)، بدون بازپرداخت (بلاعوض) لحاظ خواهد شد که شرایط سهلگیرانهای تلقی میشود.
علاوه بر این، برگزیدگان از تسهیلات خدمت نظاموظیفۀ تخصصی نیز که به منظور آسودگی ذهنی آنان برای طی این دوره در قالب پروژۀ جایگزین خدمت اعطا میشود، بهرهمند خواهند شد. به همین دلیل بنیاد ملی تلاش دارد با شناسایی مستعدان برتر دورۀ دکتری تخصصی، برترینهای جامعۀ مخاطب در کشور را در اولویت بهرهمندی از این تسهیلات ویژه قرار دهد.
دانشجویان مستعد دکتری که شامل طرح پژوهشیار نمی شوند، در صورت احراز شرایط مطابق با ضوابط مربوطه، همچنان امکان بهره مندی از تسهیلات «طرح توسعۀ فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور (طرح شهید وزوایی)»که شامل بخش عمده ای از تسهیلات طرح پژوهشیار است را دارند.
ضمن اینکه بنیاد ملی نخبگان، در قالب طرحهایی از جمله «طرح حمایت از تشکیل هستههای مسئلهمحور پژوهشی ـ فناورانه (طرح شهید احمدی روشن)» و «طرح حمایت از جذب استعدادهای برتر در رشتههای اولویتدار کشور»، از فعالیتهای دانشجویان مستعد تحصیلی کشور در مقاطع مختلف تحصیلی پشتیبانی میکند که جامعۀ مخاطب گستردهتری را در بر میگیرد و دانشجویان با احراز شرایط سهلگیرانهتری، امکان بهرهمندی از آن تسهیلات را خواهند داشت.
یادآور میشود مأموریت اصلی بنیاد ملی نخبگان ایجاد مسیری برای شناسایی و توانمندسازی مستعدان برتر کشور، هدایت آنان به سمت اثرگذاری بارزتر در حوزة تخصصی خود و در مجموع توسعۀ منابع انسانی برگزیدة کشور است به نحوی که بتوانند مدیریت تحول کشور را بر عهده گیرند تا کشور در جهت توسعة متوازن و پایدار حرکت کند.