در کنفرانس بین المللی وب پژوهی مطرح شد: به حقوق مالکیت معنوی احترام بگذارید

یازدهمین کنفرانس بینالمللی وبپژوهی صبح امروز ۲۷فروردین ماه در دانشگاه علم و فرهنگ باحضور دکتر علی منتظری رییس جهاددانشگاهی،دکتر مهدی باصولی رییس دانشگاه علم وفرهنگ و دیگر اساتید و محققان این حوزه آغاز به کار کرد.
دکتر مهدی باصولی در یازدهمین کنفرانس بین المللی وب پژوهی که صبح امروز در دانشگاه علم وفرهنگ برگزار شد، عنوان کرد: حضور شایسته و افتخار افرین شما در دانشگاه علم و فرهنگ، دانشگاه وابسته به جهاددانشگاهی را خیر مقدم میگویم و بسیار خوشحالم که آقای دکتر منتظری در روزهای اول انتصاب به عنوان رییس جهاددانشگاهی، در دانشگاه علم و فرهنگ حضور دارند.
وی افزود : آقای دکتر علی منتظری عضو هیات علمی وابسته دانشگاه علم و فرهنگ هستند و امیدواریم با حضور ایشان، روزهای بسیار خوبی در انتظار مجموعه جهاددانشگاهی باشد.
وی افزود: امیدوارم در ایام برگزاری کنفرانس خاطره بسیار خوب علمی برای همه به یادگار بماند.
رییس دانشگاه علم وفرهنگ عنوان کرد:برگزاری کنفرانسها و همایش ها از جمله برنامه هایی است که به انتقال دانش کمک کرده و باعث هم افزایی ها خواهدشد.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه علم وفرهنگ در طول عمر خود حدود ۴۴ کنفرانس و همایش برگزار کرده و خوشحالم که از این تعداد کنفرانس، تقریبا ۱۸ همایش و کنفرانس از سال ۱۴۰۱ تاکنون برگزار شده است که از تمام همکارانم در دانشگاه و خصوصا همکاران معاونت پژوهشی برای راهبری این رویدادها بسیار سپاسگزارم.
باصولی عنوان کرد: استمرار و بهبود کمی و کیفی این کنفرانس و آغاز یازدهمین دوره آن، نشان از هدف گذاری درست در این مسیر علمی است.
رییس دانشگاه علم و فرهنگ گفت:امیدوارم که این اتفاق مبارک بتواند ظرفیت و ارزش افزوده مناسبی را برای کشور ایجاد کند.
پژوهش باید سیستماتیک و نظام مند باشد
دکتر علی منتظری رئیس جهاددانشگاهی در ادامه یازدهمین کنفرانس بینالمللی وبپژوهی، گفت: افتخار دارم که یکی از اعضای کوچک جهاددانشگاهی هستم. از سال ۱۳۵۹ به این نهاد جهادی پیوستهام و تمام مراحل رشد علمی، فرهنگی و اجتماعی خود را مدیون این نهاد میدانم. جهاددانشگاهی یک نهاد عمومی غیر دولتی است که زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت میکند. دانشگاه علم و فرهنگ نیز یکی از دستاوردهای جهاددانشگاهی است و افتخار میکنم که عضو افتخاری این دانشگاه هستم.
وی با انتقاد از شیوه برگزاری کنفرانسها افزود: در کنفرانسهای علمی، سخنرانیهای طولانیِ ابتدایی واقعاً آزاردهنده است. در خارج از کشور، معمولاً کنفرانس با یک سلام و خوشامدگویی کوتاه آغاز و بلافاصله بخش ارائه مقالات اجرا میشود. این شیوه نیازمند بازنگری اساسی است. اگر رئیس دانشگاه سخنرانی نکند، دنیا به آخر میرسد؟ این روش فقط در کشور ما رواج دارد و باید اصلاح شود.
منتظری ادامه داد: از آنجا که رشته تخصصیام در حوزه سلامت است، خود را صاحبنظر در زمینه وبپژوهی نمیدانم، اما به عنوان یک پژوهشگر، خواهش میکنم به تعاریف علمی پایبند باشیم. گاهی تعاریف نادرستی پایهگذاری میشوند و سپس به اشتباه تکرار میشوند، که بعدها اصلاح آنها دشوار میشود، در مورد وبپژوهی نیز همینطور است. پژوهش باید نظاممند و سیستماتیک باشد، نمیتوان تحقیقی را بدون نگاهی روشمند پیش برد.
وی با اشاره به تفاوت پژوهش نظاممند و غیر نظاممند ادامه داد: محصول پژوهش نمیتواند صرفاً یک انشا باشد. اگر به دیکشنریهای معتبر دنیا مراجعه کنید، میبینید که پژوهش را اینگونه تعریف کردهاند؛ پاسخ روشن به یک سؤال مشخص از طریق روشی نظاممند؛ یعنی هر تحقیق معتبر باید سؤال تحقیق مشخصی داشته باشد، از روششناسی علمی پیروی کند و قابل ارزیابی و نتیجهگیری باشد. جمعآوری دادهها از منابع معتبر، تحلیل و ارزیابی دقیق اطلاعات و نتیجهگیری مبتنی بر شواهد از ویژگیهای پژوهش نظاممند محسوب میشود.
دکتر منتظری تأکید کرد: هر جستجوی ساده در اینترنت را نمیتوان پژوهش نامید. یک تحقیق واقعی باید سؤال تحقیق مشخصی داشته باشد، روش جمعآوری و تحلیل دادهها واضح باشد و از منابع معتبر استفاده کند. تولید ایدههای نو در پژوهش میتواند به ایدهپردازی و نوآوری منجر شود و تولید دانش جدید نیز پایهای برای پیشرفت علمی و فناوری است و این دو از کاربردهای اصلی پژوهش به شمار میرود.
وی با اشاره به اهمیت پژوهش در توسعه جامعه بیان کرد: پژوهش و آثار آن در بهبود کیفیت زندگی، ایجاد رفاه اجتماعی و پیشرفت در تمام زمینههای علمی و فناوری نقش دارد. در برخی موارد ممکن است به اطلاعات بیشتری نیاز داشته باشیم که در دسترس نباشد، به عنوان مثال، اخیراً یکی از محققان از من درخواست کرده بود که دادههای مطالعاتی خاصی را که در زمان و مکان مشخصی انجام دادهام، در اختیارشان قرار دهم. اینجاست که پژوهش میتواند به ما کمک کند تا به منابع اصلی دادهها دست یابیم.
رییس جهاددانشگاهی با تأکید بر استفاده اخلاقی از دادهها گفت: هنگام جستوجو در اینترنت، توجه به این نکات ضروری است که از دادههای آزاد میتوانید استفاده کنید، اما دادههای دارای کپیرایت را بدون مجوز استفاده نکنید (این کار مانند سرقت علمی است) و اخیراً شاهد روند نگرانکنندهای از سوی برخی ناشران بینالمللی هستیم که مقالات ایرانیان را بدون دلیل منطقی رد میکنند. از این رو به پژوهشگران جوان توصیه میکنم، فقط از دادههای آزاد استفاده کنند، به حقوق مالکیت معنوی احترام بگذارند، صرف وجود یک مطلب در اینترنت به معنای آزاد بودن آن نیست.
وی مهارتهای ضروری پژوهش را مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد: توانایی ارزیابی اعتبار منابع، تشخیص دادههای معتبر از غیرمعتبر و شناسایی اطلاعات نادرست (فیک) از مهارتهای مهم در امر پژوهش است.
در پایان از میان مقالات ارائه شده سه مقاله شایسته تقدیر شناخته شدند و جایزه پروفسور کامبیز بدیع به هیچ مقالهای تعلق نگرفت.
گفتنی است،یازدهمین کنفرانس بین المللی وب پژوهی ۲۷و۲۸فروردین ماه در دانشگاه علم و فرهنگ درحال برگزاری است.